Sound Issue with P3D 4.4

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
Toni
Posts: 2
Joined: Thu Dec 06, 2018 11:19 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Toni » Thu Dec 06, 2018 11:28 am

Hello,
have exactly the same problem with the sound.

Emilsejr
Posts: 3
Joined: Mon Jan 27, 2014 3:01 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Emilsejr » Thu Dec 06, 2018 9:34 pm

LM Team,

I am a sound designer for a major addon aircraft developer and am shocked this issue slipped through the release.

Having been involved in MSFS/ESP/P3D since the 90s, the bug of the engine pitch being higher/lower when going from the outside view to the cockpit is eerily similar to the exact sound glitch in FS2000 that had this very behavior. It was fixed for FS2002 and has been since the last revision of P3D which was 4.3.

Additionally the sound engine now distorts engine sounds that are perfectly mixed, mastered and compiled for use in P3D that should not distort at all.

This is extremely frustrating to me as it will make it impossible to ensure my sounds are playing back as designed in the sim in the future while developing if not fixed.

This distortion and pitch issue needs to be a TOP priority for you guys over at LM. IMHO it can't wait for the next revision it needs to be a hotfix item if possible.

Sound is very important to the user experience. It's one of 2 senses experienced by the user using P3D.

You guys have done amazing things for this platform and occasionally things happen, but I'm just perplexed how this became an issue in the first place and was missed by the Beta test. Hoping you guys can revert whatever was done to the sound playback engine to restore it to it's original fidelity.

Mike Schroeter
Lockheed Martin
Posts: 283
Joined: Thu Jan 12, 2012 7:05 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Mike Schroeter » Thu Dec 06, 2018 10:20 pm

You can try adding the following config setting to your Prepar3D.cfg [sound] section.

[sound]
time_constant=0;

Report your results please.

Thanks,
Mike

Emilsejr
Posts: 3
Joined: Mon Jan 27, 2014 3:01 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Emilsejr » Thu Dec 06, 2018 11:36 pm

Hi Mike,

I'll give that a try and report back.

Thanks!!

Toni
Posts: 2
Joined: Thu Dec 06, 2018 11:19 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Toni » Thu Dec 06, 2018 11:40 pm

Hi Mike, it looks like it worked.

Thank you

Toni :-)

User avatar
ErikNL
Posts: 152
Joined: Sat Nov 23, 2013 3:27 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby ErikNL » Fri Dec 07, 2018 8:14 am

Do you also need to add the ';' symbol? No entry is the config file has that?

User avatar
Simbol
Posts: 134
Joined: Thu Sep 07, 2017 10:24 pm
Location: UK
Contact:

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Simbol » Fri Dec 07, 2018 8:27 am

Do you also need to add the ';' symbol? No entry is the config file has that?
It works without as well, so you don't need it.

S.
Image
CEO Flight Sim Technologies Ltd
Oficial Website: https://www.FSReborn.com

Mike Schroeter
Lockheed Martin
Posts: 283
Joined: Thu Jan 12, 2012 7:05 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Mike Schroeter » Fri Dec 07, 2018 3:18 pm

The semi-colon was inadvertent, but it doesn't matter in this case.

105OE
Posts: 156
Joined: Fri Mar 18, 2016 2:33 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby 105OE » Fri Dec 07, 2018 3:27 pm

Works perfect! Thanx for the quick solution :))
i7-7700K 4.2GHz, 16GB, GTX 1070 411.70, win10/64, T16000M, VKB MkIV, P3D 4.4.16.27077

Emilsejr
Posts: 3
Joined: Mon Jan 27, 2014 3:01 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Emilsejr » Fri Dec 07, 2018 4:19 pm

You can try adding the following config setting to your Prepar3D.cfg [sound] section.

[sound]
time_constant=0;

Report your results please.

Thanks,
Mike
Mike,

It looks like that did the trick!

Great job and thank you very much.

Out of curiosity will this tweak have to be permanent or will it eventually be embedded and integrated into application?

Previous P3D versions never needed this setting for proper playback so that's why I'm wondering.

We had a customer inquiry about the sound glitch if it was our product, I'll update their inquiry and inform them of the new fix from you guys.

Great Work.

Regards,
Emil S.

Mike Schroeter
Lockheed Martin
Posts: 283
Joined: Thu Jan 12, 2012 7:05 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Mike Schroeter » Fri Dec 07, 2018 7:03 pm

It's unclear at this point. The v4.4 change was made to fix another issue, so we will investigate how best to handle both issues.

Thanks for testing,
Mike

RobCom
Posts: 29
Joined: Sat Jul 22, 2017 10:52 pm
Location: USA Fla KTPA/X39

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby RobCom » Sat Dec 08, 2018 1:02 am

You can try adding the following config setting to your Prepar3D.cfg [sound] section.

[sound]
time_constant=0;

Report your results please.

Thanks,
Mike
That fixed mine as well.

thanks.
EVGA Z270 Classified K ; i7 7700k ; 16gig Corsair Vengeance DDR4 3200 ; EVGA 2080 RTX XC ; Creative Zx

JackSwyr
Posts: 143
Joined: Tue Jun 07, 2016 4:48 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby JackSwyr » Sat Dec 08, 2018 4:41 am

I’m having the same issue, but where exactly is this file located?

DreamSkywards
Posts: 17
Joined: Mon Sep 03, 2018 2:16 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby DreamSkywards » Sat Dec 08, 2018 12:58 pm

In C:\Users\*Your Name*\AppData\Roaming\Lockheed Martin\Prepar3D v4

Make sure you can see hidden folders.


Also, happy to report that the entry given by Mike did indeed work. Thanks.

JackSwyr
Posts: 143
Joined: Tue Jun 07, 2016 4:48 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby JackSwyr » Sat Dec 08, 2018 3:21 pm

Thanks! I appreciate it!


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 17 guests