Sound Issue with P3D 4.4

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
skyau
Posts: 2
Joined: Wed Jul 26, 2017 9:19 am

Sound Issue with P3D 4.4

Postby skyau » Thu Nov 29, 2018 9:49 am

Hi Lockheed Martin,

Firstly, thanks for the new update, always an exciting time with new development,

I have an issue with aircraft sound, essentially when I change views the engines spool up, - well more accurately the sound of the spool up occurs the actual engine power doesn't change, only the sound does, I've tried both addon aircraft and also the default aircraft, they both suffer from this,

Anyone else experiencing this one, any ideas?.

Cheers.

User avatar
jannier
Posts: 110
Joined: Mon Mar 26, 2012 8:01 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby jannier » Thu Nov 29, 2018 12:09 pm

Yes, it is by design I belief, have a look at the bug/fix list, some changes where made to sound system.
Also when you pause/resume or use Q to mute and un-mute the sound, certain sounds will reset/re-sync.
Kind regards,
Jannie Roelofse
Flight1 Software Project Manager

User avatar
Rob McCarthy
Lockheed Martin
Posts: 2076
Joined: Wed Aug 24, 2011 1:37 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Rob McCarthy » Thu Nov 29, 2018 12:24 pm

We'll investigate this and get back to you. Similar issues were fixed when toggling sounds on and off and pausing the sim. This may be related.

Regards,
Rob McCarthy
Rob McCarthy
Prepar3D® Core Lead

RobCom
Posts: 33
Joined: Sat Jul 22, 2017 10:52 pm
Location: USA Fla KTPA/X39

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby RobCom » Thu Nov 29, 2018 4:01 pm

Just checking in, I'm having the same issue v4.4.

Let me know if you need any info (sys specs, drivers etc.) for investigating.
EVGA Z270 Classified K ; i7 7700k ; 32gig Corsair Vengeance DDR4 3200 ; EVGA 2080 RTX XC ; Creative Zx

alanmetcalf
Posts: 27
Joined: Sun Dec 31, 2017 3:50 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby alanmetcalf » Thu Nov 29, 2018 4:15 pm

Afternoon

Me too exactly the same.
Regards
Alan Metcalf

DreamSkywards
Posts: 17
Joined: Mon Sep 03, 2018 2:16 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby DreamSkywards » Thu Nov 29, 2018 10:09 pm

Same here but it's not too bothersome, can live with it.

Airwolf
Posts: 103
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Airwolf » Sat Dec 01, 2018 2:07 am

Guys,

I have a clean install for 4.4. I am not hearing these sound issues at all.

Did you guys just do a client update?

refields
Posts: 32
Joined: Mon Sep 01, 2014 10:17 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby refields » Sat Dec 01, 2018 2:45 am

I have this happen too, and I did a client install (only, for now).

105OE
Posts: 157
Joined: Fri Mar 18, 2016 2:33 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby 105OE » Sat Dec 01, 2018 3:36 am

I have a clean install for 4.4. I am not hearing these sound issues at all.
Did you guys just do a client update?
I also did a clean install and I'm experiencing this bug. Looks like (some?) EZdok users aren't affected.
i7-7700K 4.2GHz, 16GB, GTX 1070 411.70, win10/64, T16000M, VKB MkIV, P3D 4.4.16.27077

Airwolf
Posts: 103
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Airwolf » Sat Dec 01, 2018 5:01 am

I am using usb headset for audio? does that make a difference vs pc speaker out
Last edited by Airwolf on Sat Dec 01, 2018 5:22 am, edited 1 time in total.

Airwolf
Posts: 103
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Airwolf » Sat Dec 01, 2018 5:18 am

Confirmed on my end.

I had to fly the Cub and in the air pull the power down and change views. First I wasn't getting the noise issue but after few more changes. I was able to replicated what every one else is experiencing.

ironcondor
Posts: 37
Joined: Tue May 13, 2014 12:24 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby ironcondor » Sun Dec 02, 2018 6:43 pm

I am not sure if this related to what I am experiencing. Sound tends to hiccup on the sim causing a stutter. Thoughts?

User avatar
Rob McCarthy
Lockheed Martin
Posts: 2076
Joined: Wed Aug 24, 2011 1:37 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Rob McCarthy » Mon Dec 03, 2018 2:28 pm

Hi Everyone,

We'll look into a fix. Thanks for the reports.

Regards,
Rob McCarthy
Rob McCarthy
Prepar3D® Core Lead

shermank
Posts: 31
Joined: Thu Nov 28, 2013 6:17 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby shermank » Mon Dec 03, 2018 5:51 pm

I am having the same thing. I thought it might be engine failure. I fly the V-117 from Jan Visser Manfred Jahn. If not flown by the numbers, engine failure will surely follow. At least, now I know this is perhaps by deliberate P3D design. I can only blame myself for engine failure.

btw, for those of you are fans of the DC3 fleet, this plane is an amazing freeware gift to the community...

http://www.sim-outhouse.com/sohforums/l ... 0&id=24439

Sherm

Andreasmb
Posts: 1
Joined: Tue Apr 03, 2018 1:25 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Postby Andreasmb » Tue Dec 04, 2018 2:39 pm

Hello Rob, all.

Having same issue.

Where would we look for the fix?

Keep up the good work, version 4.4 is as to performance a real jump ahead from 4.3. tks for that.

regards

Andreas


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests