Can't Turn Knobs

Any issues, problems or troubleshooting topics related to installing the Prepar3D client application or it's installer.
funkyhut
Posts: 7
Joined: Tue Sep 17, 2013 4:29 pm

Can't Turn Knobs

Postby funkyhut » Thu Jun 25, 2020 4:12 am

V5 HF2
Aerosoft A320 and A330 and A2A 172. And PMDG 747-8.
Cannot turn any of the setting knobs in the cockpit. Heading, Baro, Speed, Altitude. Push pull works fine but twist with mouse wheel does not happen.
Happens with and without ChasePlane active.
No other addons except FSUIPC which has been installed but not yet used.
WIN 2004 up to date and NVIDIA 1080 ti with latest driver.
Clean install of P3D V5 35253
BUT
Works if you hold down the shift key or open a new window.

What am I doing wrong?

User avatar
Martyson
Posts: 9975
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Can't Turn Knobs

Postby Martyson » Thu Jun 25, 2020 5:37 am

V5 HF2
Aerosoft A320 and A330 and A2A 172. And PMDG 747-8.
Cannot turn any of the setting knobs in the cockpit. Heading, Baro, Speed, Altitude. Push pull works fine but twist with mouse wheel does not happen.
Happens with and without ChasePlane active.
No other addons except FSUIPC which has been installed but not yet used.
WIN 2004 up to date and NVIDIA 1080 ti with latest driver.
Clean install of P3D V5 35253
BUT
Works if you hold down the shift key or open a new window.

What am I doing wrong?
I just installed PMDG747-400 and -8 newest downloads and updates.
All ok on my setup P3D V5 35253.

You may want to contact 3rd party providers for your specific setup.

Note:
The General Debugging Steps are here:
https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=123246
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

funkyhut
Posts: 7
Joined: Tue Sep 17, 2013 4:29 pm

Re: Can't Turn Knobs

Postby funkyhut » Thu Jun 25, 2020 11:07 am

Thank you for your response.
This is 3 different developers products.
In X-Plane and MSFS my knobs turn. How do you account for them turning in a new window or with the shift key pressed?
In 4.5, before I bought and installed 5 they turned on the same computer with the same peripherals.
The 3 developers in question have all released 5 installers.
Would someone please make a sensible attempt to resolve this problem.
There is another report of this problem, with a video, on the Aerosoft forum.
If it quacks like a duck it's a duck. All logical evidence points to an LM problem.
Thank you.

JorgenSA
Posts: 2686
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: Can't Turn Knobs

Postby JorgenSA » Thu Jun 25, 2020 11:22 am

Allow me to quote:

"There is another report of this problem, with a video, on the Aerosoft forum.
If it quacks like a duck it's a duck. All logical evidence points to an LM problem."

Yes, except that this duck quacks like Aerosoft, etc.

In the default aircraft, I can turn knobs and throw switches galore. Have you maybe tried that?

Therefore:

All logical evidence points to not an LM problem.

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

funkyhut
Posts: 7
Joined: Tue Sep 17, 2013 4:29 pm

Re: Can't Turn Knobs

Postby funkyhut » Thu Jun 25, 2020 11:34 am

Default don't turn either.

User avatar
Martyson
Posts: 9975
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Can't Turn Knobs

Postby Martyson » Thu Jun 25, 2020 1:35 pm

Default don't turn either.
You could run through all the General Debugging Steps :
https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=123246
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

funkyhut
Posts: 7
Joined: Tue Sep 17, 2013 4:29 pm

Re: Can't Turn Knobs

Postby funkyhut » Fri Jun 26, 2020 4:03 am

I've just done a complete re install of P3D and the PMDG 747-400 and NOTHING else following all the published uninstall and instal procedures.
The mouse pointer over the altitude (and all other rotating knobs) turns to a hand and when I turn the mouse wheel, the hand does the turn motion in both directions but nothing happens.
On all other simulators I run (X-Plane 11, MSFS Alpha) and before in P3D V4 everything works as expected.

Could someone please explain to me how I can trace this?
Thank You.

funkyhut
Posts: 7
Joined: Tue Sep 17, 2013 4:29 pm

Re: Can't Turn Knobs

Postby funkyhut » Fri Jun 26, 2020 6:30 am

The culprit is a program called X-Mouse Control.
Simply disable it when running P3D V5 and the problem goes away.

You can disable / enable even when P3D V5 is running.

User avatar
Martyson
Posts: 9975
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Can't Turn Knobs

Postby Martyson » Fri Jun 26, 2020 6:41 am

@ funkyhut,

Glad to hear your problem is resolved.
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)


Return to “Prepar3D Installation and Installer Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests