Sound Issue with P3D 4.4

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
skyau
Posts: 2
Joined: Wed Jul 26, 2017 9:19 am

Sound Issue with P3D 4.4

Post by skyau »

Hi Lockheed Martin,

Firstly, thanks for the new update, always an exciting time with new development,

I have an issue with aircraft sound, essentially when I change views the engines spool up, - well more accurately the sound of the spool up occurs the actual engine power doesn't change, only the sound does, I've tried both addon aircraft and also the default aircraft, they both suffer from this,

Anyone else experiencing this one, any ideas?.

Cheers.
User avatar
jannier
Posts: 427
Joined: Mon Mar 26, 2012 8:01 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by jannier »

Yes, it is by design I belief, have a look at the bug/fix list, some changes where made to sound system.
Also when you pause/resume or use Q to mute and un-mute the sound, certain sounds will reset/re-sync.
System: i7-9700K @ 5.1GHz, Z390 Motherboard, 32GB DDR4 3600MHz, RTX 3080 -10GB, Windows 11 Pro

Best regards,
Jannie Roelofse
Flight1 Software Project Manager
User avatar
Rob McCarthy
Lockheed Martin
Posts: 3170
Joined: Wed Aug 24, 2011 1:37 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Rob McCarthy »

We'll investigate this and get back to you. Similar issues were fixed when toggling sounds on and off and pausing the sim. This may be related.

Regards,
Rob McCarthy
Rob McCarthy
Prepar3D® Core Lead
RobCom
Posts: 120
Joined: Sat Jul 22, 2017 10:52 pm
Location: USA Fla KTPA/X39

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by RobCom »

Just checking in, I'm having the same issue v4.4.

Let me know if you need any info (sys specs, drivers etc.) for investigating.
EVGA Z390 Dark ; i9 9900k ; 32gig Corsair Vengeance DDR4 3200 ; EVGA 3080 FTW3 Ultra ; Creative SB Audigy Rx
alanmetcalf
Posts: 55
Joined: Sun Dec 31, 2017 3:50 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by alanmetcalf »

Afternoon

Me too exactly the same.
Regards
Alan Metcalf
DreamSkywards
Posts: 17
Joined: Mon Sep 03, 2018 2:16 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by DreamSkywards »

Same here but it's not too bothersome, can live with it.
Airwolf
Posts: 128
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Airwolf »

Guys,

I have a clean install for 4.4. I am not hearing these sound issues at all.

Did you guys just do a client update?
refields
Posts: 32
Joined: Mon Sep 01, 2014 10:17 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by refields »

I have this happen too, and I did a client install (only, for now).
105OE
Posts: 160
Joined: Fri Mar 18, 2016 2:33 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by 105OE »

Airwolf wrote: Sat Dec 01, 2018 2:07 am I have a clean install for 4.4. I am not hearing these sound issues at all.
Did you guys just do a client update?
I also did a clean install and I'm experiencing this bug. Looks like (some?) EZdok users aren't affected.
i7-7700K 4.2GHz, 16GB, GTX 1070 411.70, win10/64, T16000M, VKB MkIV, P3D 4.4.16.27077
Airwolf
Posts: 128
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Airwolf »

I am using usb headset for audio? does that make a difference vs pc speaker out
Last edited by Airwolf on Sat Dec 01, 2018 5:22 am, edited 1 time in total.
Airwolf
Posts: 128
Joined: Sun Dec 09, 2012 7:48 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Airwolf »

Confirmed on my end.

I had to fly the Cub and in the air pull the power down and change views. First I wasn't getting the noise issue but after few more changes. I was able to replicated what every one else is experiencing.
ironcondor
Posts: 51
Joined: Tue May 13, 2014 12:24 am

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by ironcondor »

I am not sure if this related to what I am experiencing. Sound tends to hiccup on the sim causing a stutter. Thoughts?
AMD Ryzen 9 5900X CPU, AMD 6900XT, 32GB of RAM, 1200 Watt PSU, 2TB NVME primary drive, Liquid Cooled.
User avatar
Rob McCarthy
Lockheed Martin
Posts: 3170
Joined: Wed Aug 24, 2011 1:37 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Rob McCarthy »

Hi Everyone,

We'll look into a fix. Thanks for the reports.

Regards,
Rob McCarthy
Rob McCarthy
Prepar3D® Core Lead
shermank
Posts: 157
Joined: Thu Nov 28, 2013 6:17 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by shermank »

I am having the same thing. I thought it might be engine failure. I fly the V-117 from Jan Visser Manfred Jahn. If not flown by the numbers, engine failure will surely follow. At least, now I know this is perhaps by deliberate P3D design. I can only blame myself for engine failure.

btw, for those of you are fans of the DC3 fleet, this plane is an amazing freeware gift to the community...

http://www.sim-outhouse.com/sohforums/l ... 0&id=24439

Sherm
Andreasmb
Posts: 1
Joined: Tue Apr 03, 2018 1:25 pm

Re: Sound Issue with P3D 4.4

Post by Andreasmb »

Hello Rob, all.

Having same issue.

Where would we look for the fix?

Keep up the good work, version 4.4 is as to performance a real jump ahead from 4.3. tks for that.

regards

Andreas
Locked