Error msg and then immediate CTD of P3D

Any issues, problems or troubleshooting topics related to computer hardware and the Prepar3D client application
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

Yes, I uninstalled all six of those folders before reinstalling. Also, my documents folder is in the standard location. NVIDIA just sent me a new driver and instructed me how to remove the old one, and install the new one. I did that, and the problem persists. P3D is the only application having an issue. Here are the Event files from trying to open P3D after installing the new drivers.

Log Name: Microsoft-Windows-AppModel-Runtime/Admin
Source: Microsoft-Windows-AppModel-Runtime
Date: 5/10/2021 7:32:02 PM
Event ID: 65
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Process
User: DESKTOP-7TVPMKF\ggood
Computer: DESKTOP-7TVPMKF
Description:
Failed with 0x57 retrieving AppModel Runtime status for package Windows.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-AppModel-Runtime" Guid="{f1ef270a-0d32-4352-ba52-dbab41e1d859}" />
<EventID>65</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x2000000000000001</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2021-05-11T02:32:02.0598705Z" />
<EventRecordID>41676</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="5592" ThreadID="9948" />
<Channel>Microsoft-Windows-AppModel-Runtime/Admin</Channel>
<Computer>DESKTOP-7TVPMKF</Computer>
<Security UserID="S-1-5-21-543489873-3225460741-1247042089-1001" />
</System>
<EventData>
<Data Name="ErrorCode">87</Data>
<Data Name="PackageFullName">Windows</Data>
</EventData>
</Event>

and

Log Name: Application
Source: Application Error
Date: 5/10/2021 7:31:54 PM
Event ID: 1000
Task Category: (100)
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: DESKTOP-7TVPMKF
Description:
Faulting application name: Prepar3D.exe, version: 4.5.14.34698, time stamp: 0x5e94b5c2
Faulting module name: TextShaping.dll, version: 0.0.0.0, time stamp: 0xf53222a7
Exception code: 0xc00000fd
Fault offset: 0x000000000002683b
Faulting process id: 0x4b9c
Faulting application start time: 0x01d7460dc9780790
Faulting application path: C:\Prepar3D v4\Prepar3D.exe
Faulting module path: C:\WINDOWS\SYSTEM32\TextShaping.dll
Report Id: 6c4501a1-558f-480e-a881-f4b1f5bf60dc
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Error" />
<EventID Qualifiers="0">1000</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>100</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2021-05-11T02:31:54.3457503Z" />
<EventRecordID>67009</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-7TVPMKF</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Prepar3D.exe</Data>
<Data>4.5.14.34698</Data>
<Data>5e94b5c2</Data>
<Data>TextShaping.dll</Data>
<Data>0.0.0.0</Data>
<Data>f53222a7</Data>
<Data>c00000fd</Data>
<Data>000000000002683b</Data>
<Data>4b9c</Data>
<Data>01d7460dc9780790</Data>
<Data>C:\Prepar3D v4\Prepar3D.exe</Data>
<Data>C:\WINDOWS\SYSTEM32\TextShaping.dll</Data>
<Data>6c4501a1-558f-480e-a881-f4b1f5bf60dc</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
</EventData>
</Event>
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

I just discovered something interesting. I have two NVIDIA RTX 2070 Super video cards, in SLI configuration. When I disable SLI, then P3D opens fine. What could this mean?
mpni
Posts: 358
Joined: Thu Aug 09, 2018 10:37 am
Contact:

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by mpni »

Hi
Perhaps it is the SLI configuration in cause, as you sayed.
Have a look here (see Beau Hollis answers):
viewtopic.php?f=6312&t=136860
regards
michel
User avatar
Martyson
Posts: 11567
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Martyson »

@ Greg Goodavish ,

In your first post you mentioned:
“dual NVIDIA GeForce RTX 2070 Super graphics cards, with SLi”

In my first reply in this topic I mentioned:
I do not have dual video cards / SLI

However, you had been using that configuration for a long time since Jan 2020 without problems until your post on 5-7-2021, correct?

You mentioned:
“NVIDIA just sent me a new driver and instructed me how to remove the old one”

Are you working directly with Nvidia Support on this problem now?



Note:

You mentioned:
“Yes, I uninstalled all six of those folders before reinstalling”

When I asked if you Uninstalled your Add-ons before your last full install of P3D I did not mean by using the P3D’s Delete Generated Files

I meant using the Add-on developer’s Uninstall / WIN10 Uninstall to uninstall and remove them from your hard drive / PC system.

Other pilots do use SLI with P3D and are are not (currently) reporting problems in this forum.
Best Regards,
Vaughan Martell PP-ASEL (KDTW)
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

Yes, I have dual graphics cards with SLI. I uninstalled all my add-ons with their Uninstaller feature or through the windows program Uninstaller feature before Uninstalling P3D and reinstalling it. NVIDIA only sent me a new driver, which did not work. Does P3D support SLI?
User avatar
Martyson
Posts: 11567
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Martyson »

Greg Goodavish wrote: Tue May 11, 2021 10:58 am Yes, I have dual graphics cards with SLI. I uninstalled all my add-ons with their Uninstaller feature or through the windows program Uninstaller feature before Uninstalling P3D and reinstalling it. NVIDIA only sent me a new driver, which did not work. Does P3D support SLI?
@Greg Goodavish ,

Just to verify:
You had been using that configuration (SLI) for a long time since Jan 2020 without problems until your post on 5-7-2021, correct?

Are you working directly with Nvidia Support?

Which driver did they send you?

How many monitors or other displays / tablets in your setup?
Best Regards,
Vaughan Martell PP-ASEL (KDTW)
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

Yes, been using it fine since Jan 2020, and it just stopped working a few days ago.

Nvidia is trying to help me as well. They sent driver 462.31, and an Uninstaller for the previous driver. It didn't work.

I only have one computer and one monitor.

I assume Prepar3DV4.5 supports SLI. Am I correct?
User avatar
Martyson
Posts: 11567
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Martyson »

Greg Goodavish wrote: Tue May 11, 2021 1:00 pm Yes, been using it fine since Jan 2020, and it just stopped working a few days ago.

Nvidia is trying to help me as well. They sent driver 462.31, and an Uninstaller for the previous driver. It didn't work.

I only have one computer and one monitor.

I assume Prepar3DV4.5 supports SLI. Am I correct?
@ Greg Goodavish ,

You are using an old P3D product / version 4.5.14.34698.
As far as I know there are no updates scheduled for the older products.

As for SLI :
As far as I know LM P3D is SLI aware but does not use it.
As far as I know if you have a two monitor setup SLI should be disabled.

Here are a few helpful links:

Beau Hollis (LM Staff) on SLI
viewtopic.php?t=137894

Dan Downs on SLI:
viewtopic.php?t=133109

Video
https://www.youtube.com/watch?v=JOBAwoIrOpA
Best Regards,
Vaughan Martell PP-ASEL (KDTW)
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

I guess I will disable SLI and try to use just one of my cards. Hopefully the NVIDIA RTX 2070 Super will be able to handle it, with all my addons. Not sure what you mean when you say P3D is SLI "aware". Also don;t understand why it worked for so long, and suddenly it doesn't.
User avatar
Martyson
Posts: 11567
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Martyson »

Greg Goodavish wrote: Wed May 12, 2021 3:04 am I guess I will disable SLI and try to use just one of my cards. Hopefully the NVIDIA RTX 2070 Super will be able to handle it, with all my addons. Not sure what you mean when you say P3D is SLI "aware". Also don;t understand why it worked for so long, and suddenly it doesn't.
@ Greg Goodavish ,

You could Uninstall all your Add-ons.
Fully Uninstall P3D and all its folders.
Download a fresh copy of P3D from your account.
Install P3D and leave it in a default state for testing with your SLI cards both active:

Helpful links:
Checksum , verify it:
Confirming the MD5 Checksum
viewtopic.php?f=6313&t=126465

Uninstalling/Deactivating Prepar3D:
viewtopic.php?f=6322&t=125187

Downloading and Installing Prepar3D:
viewtopic.php?f=6322&t=120676

Note:
Use Microsoft Forum for information on the TextShaping.dll.
Best Regards,
Vaughan Martell PP-ASEL (KDTW)
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

Still haven't gotten an answer as to whether Prepar3D V4.5 allows usage of SLI setup.
User avatar
Martyson
Posts: 11567
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Martyson »

Greg Goodavish wrote: Thu May 13, 2021 2:11 am Still haven't gotten an answer as to whether Prepar3D V4.5 allows usage of SLI setup.
@ Greg Goodavish ,

P3Dv4 and SLI
viewtopic.php?t=126664

P3Dv5 and SLI
viewtopic.php?f=6312&t=136860&p=218563& ... li#p218563
Best Regards,
Vaughan Martell PP-ASEL (KDTW)
Greg Goodavish
Posts: 13
Joined: Fri Jan 03, 2020 12:42 am

Re: Error msg and then immediate CTD of P3D

Post by Greg Goodavish »

both NVIDIA and Dell Support is saying that the application is causing the issue. Guess I will just work with one graphics card and shut off SLI. Seems to work.
Post Reply