P3d v5 black screen

Other problems or issues not covered by other troubleshooting topics.
Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sat Aug 22, 2020 4:14 pm

loaded up P3d, what a great program, just one little problem. I get a black screen on start up with no aircraft showing in the select vehicle panel. I have installed Aerosoft's A330 professional, that doesn't show up either, so. I go ahead any way and after some fiddling with the screen size, but only on outside view, the airplane shows up. Such a pain but i figure its all worthwhile cos it is a great program. Oh and some times, just some times, there is a lot of "sparklies" in the aircraft window. An update perhaps?
I have deleted and reinstalled p3d v5, still no joy.

JorgenSA
Posts: 2695
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: P3d v5 black screen

Postby JorgenSA » Sat Aug 22, 2020 4:26 pm

Have you talked to Aerosoft about this?

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

Re: P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sun Aug 23, 2020 2:17 am

Not yet but, why do no aircraft show up in the select vehicle? Including p3d default?

User avatar
Martyson
Posts: 9995
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: P3d v5 black screen

Postby Martyson » Sun Aug 23, 2020 5:18 am

loaded up P3d, what a great program, just one little problem. I get a black screen on start up with no aircraft showing in the select vehicle panel. I have installed Aerosoft's A330 professional, that doesn't show up either, so. I go ahead any way and after some fiddling with the screen size, but only on outside view, the airplane shows up. Such a pain but i figure its all worthwhile cos it is a great program. Oh and some times, just some times, there is a lot of "sparklies" in the aircraft window. An update perhaps?
I have deleted and reinstalled p3d v5, still no joy.
@ Ansettman ,

Did you Delete P3d or did you follow ? :
Uninstalling/Deactivating Prepar3D:
https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=125187

Downloading and Installing Prepar3D:
https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=120676

Now you could review / run through all the General Debugging Steps :
https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=123246
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

Re: P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sun Aug 23, 2020 8:12 am

Thanks for the reply. I followed what is probably the first step i.e from the windows settings uninstall software. After that i deleted everything i could find on P3d v5 in my file system. There are a couple of steps i did not know about, thanks for that.
I have been simming ever since Tandy brought out the first colour coco. Things have changed a little, such a lot of steps just to fly! i'm seriously reconsidering the use of p3d and going back to windows8 and FSX. At least things worked! no reflection on p3d though, i'ts a seriously good sim. I will persevere and see what happens.
Thanks again

User avatar
Martyson
Posts: 9995
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: P3d v5 black screen

Postby Martyson » Sun Aug 23, 2020 8:16 am

Thanks for the reply. I followed what is probably the first step i.e from the windows settings uninstall software. After that i deleted everything i could find on P3d v5 in my file system. There are a couple of steps i did not know about, thanks for that.
I have been simming ever since Tandy brought out the first colour coco. Things have changed a little, such a lot of steps just to fly! i'm seriously reconsidering the use of p3d and going back to windows8 and FSX. At least things worked! no reflection on p3d though, i'ts a seriously good sim. I will persevere and see what happens.
Thanks again
@ Ansettman ,

You are welcome,

When you first downloaded P3D did you verify the downloaded Zip files Checksum before installing P3D?

" After that i deleted everything i could find on P3d v5 in my file system. "
Cannot do it that way.

"I have been simming ever since Tandy brought out the first colour coco. "
What are your system specs now?
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

Re: P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sun Aug 23, 2020 9:46 am

well, i certainly will pay closer attention to what is deleted and what is not in future.
system is:
desktop AMD Ryzen 3 2300U 32g ram
Radeon RX570 8 g ram video card
2x1tb hdd
dual 21inch Samsung S22D390 monitors
CH Flightsim yoke.
and i will read all of the recommendations given in your referenced posts
given that there are so many instructions in the posts, is there a way to print them?
Thanks and regards

Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

Re: P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sun Aug 23, 2020 9:51 am

one more thing, i'm assuming the same instructions pertain to p3d v5?

JorgenSA
Posts: 2695
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: P3d v5 black screen

Postby JorgenSA » Sun Aug 23, 2020 10:24 am

@Ansettman,

I am sorry to have to point this out to you, but your system is way below the minimum requirements for v. 5, which you can find here:

https://www.prepar3d.com/system-requirements/

Your CPU runs at 2.0 GHz, way below the 3.0 GHz required - never mind what the "turbo" speed is, because that speed can only be maintained for a while, until the electrical and/or cooling limits are reached.

A lot of your problems would come from this one issue.

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

Ansettman
Posts: 6
Joined: Sat Aug 22, 2020 3:33 pm

Re: P3d v5 black screen

Postby Ansettman » Sun Aug 23, 2020 11:28 am

Just what i wanted to hear, a good case for an upgrade. The story of my life.
Thanks and regards
Bill


Return to “Other Support Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 42 guests