[RESOLVED] Low FPS in Prepar3d v4

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
Urmel81
Posts: 10
Joined: Wed Apr 08, 2015 4:27 pm

[RESOLVED] Low FPS in Prepar3d v4

Postby Urmel81 » Thu Jun 01, 2017 7:00 am

Hello,
I have low FPS in Prepar3d v4 comapred to v3.

I made a complete new Windows 10 installation on separate SSD for v4 before I started.
C: Windows 10 (complete new)
D: Addons (no Addon installed at the moment)
E: Prepar3d v4 (default) - no addons

3 Monitors at 2x GTX 1080 (played with SLI to test Performance Improvements - no help)
Prepar3d on LG UltraWide View (2560x1080) (v3+v4 the same Monitor)
I7 4770 K at 4.3 GHz (v3 + v4 the same)

In Berlin EDDT: with default Aircraft (like F22 or Bonanza A36) around 22FPS (Settings complete down: around 50 FPS).
No AI-Traffic, no Ships, no Road Traffic, Fair Weather,
Normally: over 100 -150 FPS

Tried Affinity Mask - nothing helps.

Any Idea?

Thanks

joefackel
Posts: 14
Joined: Tue Sep 06, 2016 9:44 am

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby joefackel » Thu Jun 01, 2017 7:42 am

Activate Hyperthreading and drop that "Affinity mask"
System: 9900k - 16 GB - 1080ti 11GB

Sim: P3D v4.4, ORBX Global, Vector, openLC, AS4 + SF3D, Envshade, FS GUNG, EZDOK2, PMDG 737NGX + 772, GSX2, UTL, PATC

Image

Urmel81
Posts: 10
Joined: Wed Apr 08, 2015 4:27 pm

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby Urmel81 » Thu Jun 01, 2017 8:06 am

Hyperthreading is activted (always)
Affinity Mask only to test. no big difference

User avatar
downscc
Posts: 1223
Joined: Mon Dec 01, 2014 5:46 pm
Location: KCRP

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby downscc » Thu Jun 01, 2017 2:51 pm

Adjust your antialiasing setting. Your 2K monitor should work with 4xMSAA. No need for the higher stuff that really kills frame rates.
Dan Downs
KCRP

Wills
Posts: 207
Joined: Fri Dec 20, 2013 5:36 pm

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby Wills » Thu Jun 01, 2017 5:33 pm

What graphics settings are you using? Can you share screenshots of your settings pages?

Urmel81
Posts: 10
Joined: Wed Apr 08, 2015 4:27 pm

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby Urmel81 » Fri Jun 02, 2017 5:14 am

I tested different settings, all nearly the same. 1024-4096, 0AF - 16 AF, ....
Can somebody test in Berlin EDDT the FPS?
I have:
High scenery settings: 20 - 22 FPS
Low scenery settings: 50 FPS

I made a test in Vancouver (now with FSDreamTeam CYVR installed together with FS Global Mesh):
around 45 FPS (with full - 100% Custom AI) and the same High settings

The test in Berlin: NO ADDONS, EVERYTHING DEFAULT

User avatar
downscc
Posts: 1223
Joined: Mon Dec 01, 2014 5:46 pm
Location: KCRP

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby downscc » Fri Jun 02, 2017 3:09 pm

You didn't answer the question yet. What are your display settings on the P3Dv4 Display options screen? If your setting for AA is SSAA then that could be your problem. Try one of the MSAA settings, the 4xMSAA should be all you need for a 2K monitor.
Dan Downs
KCRP

Urmel81
Posts: 10
Joined: Wed Apr 08, 2015 4:27 pm

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby Urmel81 » Fri Jun 02, 2017 3:18 pm

I answered already. I used different settings to test. All nearly the same.
with 4XMSAA too.

Abood07017
Posts: 59
Joined: Fri Mar 10, 2017 9:38 pm

Re: Low FPS in Prepar3d v4

Postby Abood07017 » Wed Aug 02, 2017 3:47 am

You didn't answer the question yet. What are your display settings on the P3Dv4 Display options screen? If your setting for AA is SSAA then that could be your problem. Try one of the MSAA settings, the 4xMSAA should be all you need for a 2K monitor.
Hello,

Bro, thank you sooo much for this, I had my AA as 8xSSAA and my FPS was hella low, so because of you, I changed it to 8xMSAA, and that finally fixed my FPS!

Thank You,
Abdulla AlAnsari


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests