TrackIR not working with P3D v5

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
Calum WE
Posts: 34
Joined: Mon Aug 24, 2020 9:03 pm

TrackIR not working with P3D v5

Postby Calum WE » Tue Sep 08, 2020 2:05 am

Hi,

Could someone advise how to get P3D v5 to work with TrackIR please.

My TrackIR works fine with FSX and FS2020, but it wont work with P3D.

I tried a fix posted on the Naturalpoint forum, the makers of TrackIR. They suggested uninstalling Microsoft Visual C ++ 2013 Redist (x86), as well as uninstalling the TrackIR software, then reinstalling.

When I did this TrackIR worked once with P3D v5, but after closing P3D v5 and reopening it again, TrackIR was back to not working with it again.

That mirrors what other people have said happened to them on the Naturalpoint forum. It's also not something I can keep doing as unfortunately it has corrupted my FSX program, and I will have to uninstall and reinstall it.

Do you have a solution please, that will get TrackIR working with P3D v5 please?

Thanks

Martyson
Posts: 9607
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Martyson » Tue Sep 08, 2020 9:27 pm

@ Calum WE ,

I have TrackIr but have not used it for a long time.

You mentioned:

"I tried a fix posted on the Naturalpoint forum, the makers of TrackIR. They suggested uninstalling Microsoft Visual C ++ 2013 Redist (x86), as well as uninstalling the TrackIR software, then reinstalling."

Did you reinstall both C ++ 2013 Redist (x86), as well as the TrackIR software?
Meaning C ++ 2013 Redist (x86) is required?


Do you happen to know if TrackIr is working directly with LM on the problem?
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

cjibbotson
Posts: 37
Joined: Mon May 14, 2012 7:13 pm

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby cjibbotson » Wed Sep 09, 2020 8:01 pm

I have TrackIR 4 and it has always worked fine in all versions of P3D including v5 HF2.
I do have Chaseplane which has an 'Enable TrackIR' option so perhaps there is some intergration through that into P3D.

Regards

Chris Ibbotson

Calum WE
Posts: 34
Joined: Mon Aug 24, 2020 9:03 pm

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Calum WE » Mon Sep 21, 2020 2:20 pm

I did reinstall both C ++ 2013 Redist (x86), as well as the TrackIR software. TrackIR then worked once with P3D, and went back to not working again.I dont know what you mean by LM, sorry.

Also, after having done this workaround, FSX would no longer launch even after an uninstall and reinstall. I had to do a complete Windows reinstall to get FSX working again, so i wont be trying that workaround again.

Since posting this topic, I have bought a new PC for flight simming, and I have the same issue where track IR is not working with P3D v5, so that's 2 seperate PCs I am having the same issue with.

Martyson
Posts: 9607
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Martyson » Mon Sep 21, 2020 2:45 pm

@ Calum WE ,

Do you happen to know if TrackIr is working directly with LM on the problem?

LM = Lockeed Martin
P3D support for developers
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

Calum WE
Posts: 34
Joined: Mon Aug 24, 2020 9:03 pm

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Calum WE » Mon Sep 21, 2020 2:59 pm

I've no idea.

I've just bought Chaseplane so hopefully it will then work OK with P3D through Chaseplane.

Martyson
Posts: 9607
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Martyson » Mon Sep 21, 2020 3:07 pm

I've no idea.

I've just bought Chaseplane so hopefully it will then work OK with P3D through Chaseplane.
@ Calum WE ,

I use Ezdok.
Ezdok also has the TrackIr enable Option.
But I have not tested it.
I can use Ezdok fine without TrackIr.
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

Calum WE
Posts: 34
Joined: Mon Aug 24, 2020 9:03 pm

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Calum WE » Mon Sep 21, 2020 3:49 pm

I just installed Chaseplane and TrackIR works fine through Chaseplane with P3D, so that will be my workaround.

Thanks for the help.

Martyson
Posts: 9607
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Martyson » Mon Sep 21, 2020 3:53 pm

I just installed Chaseplane and TrackIR works fine through Chaseplane with P3D, so that will be my workaround.

Thanks for the help.
@ Calum WE ,

Are you planning on following up with TrackIr support on your workaround?
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)

Calum WE
Posts: 34
Joined: Mon Aug 24, 2020 9:03 pm

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Calum WE » Mon Sep 21, 2020 4:06 pm

I'm not going to bother.

No one from their support forum replied to my post several weeks about my issue.

I guess spending £27 for another product isn't really an ideal workaround for everyone, but after looking at some review videos for Chaseplane I figured it would be an add on I would like anyway. Even just for more easily getting the perfect view from the cockpit seat.

Martyson
Posts: 9607
Joined: Sun Mar 25, 2012 11:08 am

Re: TrackIR not working with P3D v5

Postby Martyson » Mon Sep 21, 2020 4:10 pm

I'm not going to bother.

No one from their support forum replied to my post several weeks about my issue.

I guess spending £27 for another product isn't really an ideal workaround for everyone, but after looking at some review videos for Chaseplane I figured it would be an add on I would like anyway. Even just for more easily getting the perfect view from the cockpit seat.
@ Calum WE ,

If you post problems in the future it would be a good idea to include information on all your Add-ons and workarounds.
Best Regards,
Vaughan Martell (KDTW)


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 80 guests