Out of Memory on startup Error

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
jetpilot1980
Posts: 5
Joined: Sat Mar 23, 2019 1:06 pm

Out of Memory on startup Error

Postby jetpilot1980 » Sun Feb 02, 2020 6:06 pm

So I too had this issue yesterday and was a bit surprised. In my case it happened as I was initially loading Prepar3D and I had the CTD before I even reached the initial scenario menu. For me the surprise comes from the fact that while I realize I may not have the latest most powerful system out there; my system is far from anemic either. I have 32GB ram; 8GB GPU; and 2 x 4TB HDD so I would think my computer has plenty of available real-estate to run programs with. After doing some research and trying a couple of things I finally am back to smooth running (no I did not change P3D in any way) I have seen solutions such as messing with DLL.xml and Prepar3d.cfg and did not want to go that route. Seeing that this appears to be a somewhat common and annoying issue I thought I would share the solution I found:

1. Restart the computer and try again (the obvious step but sometimes that's enough)


2. Check the virtual memory settings:

1. In the Windows search bar (I am running Win 10 Pro) type in "advanced system settings" and click on "view advanced system settings (control panel) when that pops up.

2. Once the menu pops up click on the advanced tab and under the advanced tab click the Performance Settings button

3. Once inside the Performance Options menu again click the advanced tab and under the advanced tab click the change button

4. Under the virtual memory menu un-click the automatically manage box at the top; then adjust the hard drive settings as desired. In my case I set my E: drive to automatically mange (previously my C: was on auto and my E: was off) and left my C: on auto; then click the Set button and the ok button; the computer will prompt you to restart again.

Since I cannot insert images into this post here is a link to a youtube video that demonstrates how to perform this procedure (I recommend skipping to the 4m 32s mark) https://youtu.be/-oHZM7rSyGY


3. I installed a small program called Empty Standby List that clears my memory cache every 5 min now. The program can be found here https://wj32.org/wp/software/empty-standby-list/ as well as a youtube video on how to install it / create a windows task to run it: https://youtu.be/A5bclGbY1ik

After having accomplished those tasks I am back to smooth running again! Hope this post can save some other people out there some frustration...

JorgenSA
Posts: 907
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: Out of Memory on startup Error

Postby JorgenSA » Sun Feb 02, 2020 7:30 pm

Which version of P3D is this?

I run v. 4.5, have virtual memory turned off with 16 GB of RAM and have never had an OOM error in P3D.

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB of 2133 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 graphics w/ 4 GB DDR5 VRAM, Thrustmaster HOTAS-X, Windows 10 Home

jetpilot1980
Posts: 5
Joined: Sat Mar 23, 2019 1:06 pm

Re: Out of Memory on startup Error

Postby jetpilot1980 » Sun Feb 02, 2020 9:14 pm

I am running 4.5 HF2...


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests