v4.1: autogen still loading late and in patches

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
jgoggi
Posts: 100
Joined: Tue Oct 27, 2015 10:47 am

v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby jgoggi » Sun Oct 22, 2017 4:14 pm

Hi, in v4.1 I still have autogen loading issues when arriving at large autogen areas: if autogen drawing distance is set to higher than medium, the autogen loads at the last moment, just when I overfly the area. And it is loaded in patches, not gradually. This was highlighted way before v4.1 was released and LM said it was being investigated...

User avatar
Rob McCarthy
Lockheed Martin
Posts: 2294
Joined: Wed Aug 24, 2011 1:37 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Rob McCarthy » Mon Oct 23, 2017 6:09 pm

You may need to tune various settings to achieve the desired level of performance on your hardware. Medium autogen settings in v4 are higher than v3. We are continually making performance improvements with each update and various improvements to the autogen system are being planned.

Regards,
Rob McCarthy
Rob McCarthy
Prepar3D® Core Lead

jgoggi
Posts: 100
Joined: Tue Oct 27, 2015 10:47 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby jgoggi » Sat Oct 28, 2017 1:09 pm

Hi Rob, unfortunately it does not depend on my settings, since a lot of people report this issue, even with low setttings and powerful hardware. See also the long post dating back to July:
http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic ... 2&t=125808

Sorry but it's quite a shame that in v4.1 many minor features have been addressed, while important issues like this one are still the same as in v4.0. The nice feature of autogen extending much further than in v3 is at the moment useless if you have no autogen loading at arrival...
Best regards,
James

F.Zappa
Posts: 1
Joined: Sat Oct 28, 2017 1:46 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby F.Zappa » Sat Oct 28, 2017 1:49 pm

Same for me. Is 4820k@4.5, HT=ON, GTX1080ti, Kingston SSD for sim a configuration that can't handle medium autogen settings?

Wonderboy
Posts: 41
Joined: Wed Feb 11, 2015 2:58 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Wonderboy » Sat Oct 28, 2017 2:38 pm

I confirm it 3770K @4.5GHz, GTX 1060-6, SSD
I'm generally surprised by the principle of caching. Why on the external camera I can look at the object, then turn away, and when I look again - the textures start to load again. What for??

Fizzelle
Posts: 10
Joined: Tue Jan 24, 2017 4:54 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Fizzelle » Sun Oct 29, 2017 10:55 am

I confirm it 3770K @4.5GHz, GTX 1060-6, SSD
I'm generally surprised by the principle of caching. Why on the external camera I can look at the object, then turn away, and when I look again - the textures start to load again. What for??
This above for me too, even with twin 1080ti in SLI mode.

I wish they'd spent more time fixing these old problems instead of doing stuff like VR, which FlyInside does waaay better.

B77X
Posts: 41
Joined: Mon Jun 05, 2017 6:00 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby B77X » Mon Oct 30, 2017 5:23 am

I have done research on this and found that unlimited fps settings cause it. Lock your fps in game and your autogen will not disappear or load late. It must be a bug that would be good to have patched in a hotfix.

jgoggi
Posts: 100
Joined: Tue Oct 27, 2015 10:47 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby jgoggi » Mon Oct 30, 2017 5:41 pm

If I use limited fps I lose about 7-10 fps :-(

User avatar
Afterburner SST
Posts: 62
Joined: Wed Oct 07, 2015 8:44 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Afterburner SST » Mon Oct 30, 2017 6:10 pm

Well, now you know where the loss in 7-10 FPS goes into. That's because if you limit your FPS internally, you activate the fiber frame time fraction "tweak", which has a default value of 0.3. If you use unlimited FPS, P3D uses a setting of 0.01. The higher the FFTF value, the more resourced does the CPU dedicate to scenery loading, but the lower the frame rate. This explains the loss in frame rate and the earlier loading of autogen.

jgoggi
Posts: 100
Joined: Tue Oct 27, 2015 10:47 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby jgoggi » Mon Oct 30, 2017 8:16 pm

Anyway I tried with limited fps but absolutely no change for me, I don't get autogen at arrival even after a 30 minutes flight...

User avatar
Afterburner SST
Posts: 62
Joined: Wed Oct 07, 2015 8:44 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Afterburner SST » Tue Oct 31, 2017 7:56 pm

That is unfortunate. I am using v3, so I am not familiar with v4, but I know that limiting frames in v3 and making sure that the system can handle the maximum FPS results in a quicker scenery load at high speeds. I hope other users have some more tips.

viperxbr
Posts: 14
Joined: Fri Nov 03, 2017 2:28 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby viperxbr » Fri Nov 03, 2017 3:53 pm

Same thing happening with my setup. I definitely have no slouch of a PC and my settings are set to Medium on most Autogen settings.

Related post:
https://prepar3d.com/forum/viewtopic.ph ... 2&t=127400
Cheers,
Todd.


Sim PC: Intel i7 7820x OC 4.8GHz, XSPC RayStorm D5 EX240 Cooling, Rampage VI APEX MB, 32GB DDR4-3200 RAM, EVGA GTX 1080Ti SC 11GB, 2x Samsung EVO 970 1TB NVMe, 1TB Samsung 840 EVO SSD, Corsair 1200AX PS

AnkH
Posts: 214
Joined: Tue Sep 23, 2014 1:20 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby AnkH » Mon Nov 20, 2017 1:09 pm

Just as an info: I never had this issue. Then I installed PILOT's FS Global 2018 mesh and since then, my autogen is gone at arrival... Will see if rebuild of the prepar3d.cfg helps to eliminate this issue again for me... then I will test without the mesh and see if it helps...

Regards
Chris
------------------
Chris

Hardware: i7 8700K@5.0GHz, 2x16GB DDR4 3200MHz CL14 RAM, Gigabyte Aorus GTX-1080Ti OC, Samsung SSDs (250GB for OS, 1TB for P3D), Windows 10 Home

User avatar
Mike Sierra
Posts: 277
Joined: Wed Jan 15, 2014 10:07 pm

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Mike Sierra » Tue Nov 21, 2017 11:20 am

A recent observation on autogen:
I continued a VFR flight, following the IS70 westward, having started just west of St.Louis; aircraft is the Carenado Cessna C227 (not too much system depth), airspeed about 170kn, flightlevel about 500-700ft above ground; weather by HIFI's AS4 (cloudless sky). All scenery drawers maxed out, the drawers for autogen traffic at 45%.
For about 90 minutes it was a more or less smooth flight (about 13-15 FPS, as I'm used to) - no problems with autogen, which seemed to 'grow' somewhere far beyond the horizon, so no patches were discernible.
But...
When I reached Kansas City - still following the IS70 - FPS dropped to 7-10, autogen got lost in favour of the individual 3D scenery, and did not recover to normal afterwards. From here on the autogen loaded either just behind or just ahead of my position, of course in visible patches. Sometimes I even had to pause the sim, so the autogen could catch up with loading.
The strange thing is, that, even when Kansas City was no longer visible behind me, the situation did not improve for the rest of the flight, which brought me westward as far as Junction City.
Michael.
N 48°10' E 13°30' 496m
Austria, Europe
-vv-
ASUS ROG Maximus X Hero, I7-8700K, 6x 4.70GHz, Corsair Vengeance 32GB DDR4-4133, 2x ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 (SLI) @ 5760x1080, Win10prof64 on 1TB SSD, P3Dv3.4.22.19868, P3Dv4.4.16.27077 on 2GB V-Nand SSD

Viper7
Posts: 3
Joined: Thu Nov 23, 2017 5:24 am

Re: v4.1: autogen still loading late and in patches

Postby Viper7 » Sun Nov 26, 2017 9:15 am

I can confirm this problem too.
I am on a high end 8700K with a GTX 1080 TI and this autogen loading problem is a real issue.
I have reduced autogen radius and autogen buildings to medium and low and it is still a problem.

This is a mojor problem with V4.1.
Will LM cofirm a fix available soon.


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 12 guests